Am fost interpelat de multe ori cu expresii de tipul: „Vreau să-mi iau un aparat foto. Ce îmi recomanzi?” sau chiar cu „Care este cea mai bună cameră foto?”. Deși, probabil, i-am dezamăgit pe cei care m-au întrebat astfel de lucruri, răspunsul nu poate fi niciodată camera X sau Y, ci întotdeauna răspunsul presupune mai multe întrebări. Un fotograf profesionist nu-ți va face o recomandare până nu va afla ce vrei să faci cu aparatul foto. De aceea, prima întrebare este: „Pentru ce ai nevoie de o cameră foto? Poze cu prietenii sau familia ori vrei să faci bani cu ea?”.
Toți ne dorim cele mai bune lucruri, dar trebuie să ne întrebăm dacă avem nevoie de ele. Dacă plătești zeci sau sute de mii de lei pentru o cameră foto DSLR și tot felul de accesorii pentru ea, dar o folosești pe modul automat, este mai bine să-ți cumperi una compactă care face același lucru sau chiar mai mult. Dacă nu ai nevoie de o calitate foarte bună a imaginii (de obicei, de asta ai nevoie la tipar), nu îți trebuie de un DSLR. Pasionați de fotografie sunt foarte mulți, dar asta nu înseamnă că toți trebuie să-și cumpere un DSLR. O cameră compactă este perfectă pentru poze de vacanță, flori, animale sau peisaje pe care le vei vedea doar pe monitorul unui computer o dată la 10 ani.
În afară de costuri, trebuie să ne gândim și la greutate și volum. DSLR-urile (chiar și fără obiective suplimentare, trepied, bliț extern, filtre șamd) cântăresc mult mai mult decât camerele foto compacte și sunt mult mai mari. În plus, necesită o atenție deosebită la transport pentru că sunt mai sensibile la lovituri și căzături. Așadar, dacă faci un traseu pe munte, în afară de bagajele obișnuite, trebuie să cari și o geantă cu DSLR-ul de care trebuie să ai mare grijă. Pe când, pe o cameră compactă o bagi în buzunar și nici nu simți că e acolo. În plus, cine stă după tine pe munte și ce chef ai tu să faci setările manual de fiecare dată, în funcție de condițiile de lumină?
Iar achiziționarea unui DSLR atrage după sine alte investiții. Un DSLR nu va putea fi utilizat la capacitățile sale maxime cu un obiectiv de kit. Măcar pentru protecția lentilei și tot trebuie să-ți iei un filtru UV. Noaptea la focul de tabără vei avea nevoie de un trepied. Apoi, cu cât iei mai multe, cu atât ai nevoie de o geantă mai mare. Și lucrurile se tot complică. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că pentru anumite tipuri de fotografie trebuie să înveți și să folosești un soft de prelucrare de imagine, de exemplu pentru fotografia panoramică. Fotografie pe care multe aparate compacte o fac singure. În plus, să vezi bucurie când se strică DSLR-ul și trebuie dus la reparat sau la curățat!
De aceea trebuie să te întrebi dacă ai cu adevărat nevoie de un DSLR, dacă ai răbdare să înveți să-l folosești, dacă ai timp să ieși la fotografiat, dacă ai bani de dat pe accesorii etc. Am văzut mulți prin parcuri sau pe la evenimente cu camere DSLR și obiective tele, dar pe care le țin pe modul automat. Ce rost are? Dacă vrei mai mult de la un aparat foto, poți încerca unul mirrorless sau bridge. Așadar, înainte să îți cumperi o cameră foto gândește-te bine ce vrei să faci cu ea!
Avantaje DSLR:
– calitate ridicată a imaginilor;
– multe accesorii;
– multe posibilități de prelucrare a imaginilor.
Dezavantaje DSLR:
– greutate și volum ridicate;
– costuri mari (achiziție, accesorii, întreținere);
– timp învățare utilizare (cameră și softuri prelucrare imagini);
– grijă la transport;
– timp mai mare de reglare a setărilor.
Avantaje compact:
– cost mic (există doar cel de achiziție);
– greutate și volum mici;
– utilizare facilă;
– zoom mare;
– programe/scene multiple (panoramic, HDR, sport, portret etc.).
Dezavantaje compact:
– calitate mai slabă a imaginilor (dar perfectă pentru vizionare pe calculator sau postare pe net);
– mai puține setări manuale disponibile;
– posibilități limitate de prelucrare a imaginilor;
– lipsă accesorii.